На 19.03.2022 г. /събота/ ПГЛПИ „Атанас Буров“ Горна Оряховица беше домакин на Националния кръг на Националното състезание по финансова грамотност за област Велико Търново, включено в графика на Министерството на образованието и науката. Основните цели и задачи на Националното състезание по финансова грамотност са свързани с повишаване интереса на учениците за изграждане на съвременни умения, създаване на социална отговорност за управлението на личните финанси и инвестирането, повишаване на успеваемостта и придобиване на финансова грамотност като част от функционалната грамотност. Основен инструментариум са знанията и уменията по математика за съответните възрастови групи. В Националния кръг област Велико Търново беше представена от 10 ученици от VIII, IX, X и XI класове, всички от ПГЛПИ „Атанас Буров“. В остра конкуренция с ученици предимно от природо-математически гимназии от цялата страна, най-добре се представиха Теодора Колева от  VIII клас и Даниел Димитров от IX клас, които заеха пети места за съответния клас, съответно с 23 и 17 точки от 30 възможни. Всички участници бяха удостоени със сертификати от Министерството на образованието и науката.

Ръководството на ПГЛПИ „Атанас Буров“ Горна Оряховица благодари на всички ученици взели участие в състезанието и представили достойно област Велико Търново.

 


На 24 март в ПГЛПИ „Атанас Буров“ се проведе Финансов иновационен лагер, част от Световната седмица на парите 21 – 27 март, 2022 г.
“Световната седмица на парите” (GMW) е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността за това колко важна е финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Тази година темата е „Изгради бъдещето си! Отнасяй се умно към парите!“.

Инициативата е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения, в резултат на които да постигат финансово благосъстояние и финансова устойчивост.

Конкретния казус, над който се трудиха учениците беше „Как се грижа едновременно за финансите си и околната среда?“

Младежите трябваше да размишляват над конкретни проблеми:

  • Купуваме ненужни неща?
  • Използваме еднократни найлонови торбички?
  • Предпочитаме да се придвижваме само с кола?
  • Съобразяваме разходите си  само с желанията си?

Ментори и жури на тазгодишния иновационен лагер бяха наши изтъкнати възпитаници:

  • Димитър Ангелов – психолог, възпитаник на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, сътрудник в LR – Health and Beauty, член на Българската асоциация по Боуен терапия;
  • Кристияна Петкова – изучаваща международно право в The Hague University of Applied Sciences, фрийлансър в областта на IT технологиите.

Първо място спечели отбор EcoLife – Симеон Славев, Радослава Гроздева, Силвия Иванова, Борислава Борисова – предложили идея за производство на брандирани с еко каузата платнени торбички за пазаруване от употребявани дрехи. Журито оцени тяхната идея като иновативна, нестандартна и напълно в духа на инициативата.На 19.02.2022 г. /събота/ ПГЛПИ „Атанас Буров“ Горна Оряховица беше координатор и домакин на Областния кръг на Националното състезание по финансова грамотност, включено в графика за провеждане на национални състезания през учебната 2021-2022 г. на Министерството на образованието и науката. В състезанието взеха учзстие 38 ученици от VIII, IX, X, XI и XII класове.
Най-добре се представи и категорично зае първото място с най-много точки Даниел Димитров от IХ “а” клас на ПГЛПИ „Атанас Буров“.
Достойно се представиха и Габриела Папазова, Марина Йорданова, Теодора Колева от VIII клас и Ивайло Христов от ХI клас, всички ученици от ПГЛПИ „Атанас Буров“.


На 27.11.2021 година в Икономическия университет, град Варна, се проведе Национална ученическа олимпиада.
В състезателната секция “Финанси”, ученичката от ПГЛПИ “Атанас Буров”, град Горна Оряховица, 11 “а” клас, специалност “Оперативно счетоводство” Емилия Емилова Йорданова зае престижното второ място.

 


 Уважаеми родители, скъпи ученици,
Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.

Ученици, всеки от Вас ще получи от класния си ръководител акаунт с парола за достъп до електронния дневник на гимназията. Там преподавателите ще организират учебния процес под формата на уроци и домашни работи. Часовете ще се водят по определено ново седмично разписание.

Бъдете активни и отговорни млади хора!


 

За 12 поредна година в ПГЛПИ участва в Световната седмица на предприемачеството под егидата на Джуниър Ачийвмънт България. Ежегодно се реализират различни инициативи, които да помогнат на учениците в идеите им за реален бизнес, както и да ги стимулират към новаторство и креативност.
Тазгодишното издание на Иновационния лагер в гимназията решаваше екологични и социални проблеми. По подобие на идеята за „капачките“, учениците ни предлеожиха алтернативни екологични решения – рециклиране на кенчета, използвани химикали в училище и хартия. Всички се забавляваха и откриха нови черти у себе си – толерантност към чуждото мнение и уважение към положените усилия на екипите!


 

В рамките на „Мениджър за един ден“ утвърдени специалисти от бизнеса, услугите, институциите и неправителствения сектор отварят вратите на своите организации за високо мотивирани ученици и студенти и споделят своя опит с младите хора.
“Мениджър за един ден” е една от най-значимите инициативи на JA Bulgaria. Целта ѝ е да даде начало на кариерната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години. По време на инициативата висши държавни ръководители и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот помагат на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната институция или компания в рамките на един работен ден. „Мениджър за един ден“ е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията.
Ето и нашите участници:
Нелина Николова 11б – Банка ДСК – Мениджър на клон Горна Оряховица
Симона Москова 11а – Директор на НАП Велико Търново
Бояна Трифонова и Габриела Средкова – Златна круша ЕООД Горна Оряховица – Управители
Габриела Георгиева 10б – Фантастик сървиз ООД
Диан Добрев и Юсеин Арифов, 10б – управител и счетоводител в “Исо Мел” ЕООД
Нанси Стефанова и Цветомир Петров от 11б, Габриела Иванова и Виктория Мидиева от 10б – управляваха ПГЛПИ „Атанас Буров“ в качеството им на директор, заместник директор УВД и счетоводители на гимназията.


 

Учениците от ПГЛПИ “Атанас Буров” станаха шaмпиони по футбол зa юноши VIII-X клaс в общински етaп нa ученически игри 2019-2020.


 

ПГЛПИ “Атанас Буров“, с посредничеството на Община Горна Оряховица, установи приятелски контакт с 9-то училище „Иван Зубковеско“ от побратимения с Горна Оряховица град Миргород, Украйна. В периода 12-19 октомври 2019 г. група от 12 ученици от украинския град са на гости на свои приятели от ПГЛПИ “Атанас Буров“. На 14.10.2019 г. те бяха тържествено посрещнати в училището. Разработена е програма за посещение на Историческия музей и Художествената галерия в Горна Оряховица, СУ “Г.Измирлиев“, Царевец и други исторически обекти във Велико Търново. През месец май 2020 г. учениците от ПГЛПИ “Атанас Буров“ ще върнат визитата при новите си приятели от Миргород.


 

 

Ангел Христов от 11а, “Оперативно счетоводство” – директор на гимназията
Николет Александрова от 11б, “Електронна търговия” – заместник-директор
Христо Колев от 11в, “Експлоатация на автомобилния транспорт” – заместник-директор

 


 

На 16.04.2019 г. ученици от ПГЛПИ „Атанас Буров“ взеха участие в спортен празник, организиран от ПГИ „Рачо Стоянов“ гр. Дряново. Проведоха се състезания по волейбол и тенис на маса. Отборът по волейбол /девойки/ на гимназия „Буров“ спечели първо място, а Христиан Маймаров от осми клас зае второ място в индивидуалната надпревара по тенис на маса.


 

Вокалистът на група “D2” Деян Каменов беше един от поредните мотивационни лектори на младежка инициатива “отГОворните” в град Горна Оряховица. Срещата се състоя в конферентната зала на ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ И ИКОНОМИКА “АТАНАС БУРОВ”, град Горна Оряховица от 14:00 часа при изключително голям интерес в препълнената зала.


 

        Благотворителните инициативи са част от ежедневието на учениците от ПГЛПИ „Атанас Буров” Горна Оряховица, особено в навечерието на Коледа.
Коледа е тиха молитва за здраве, ум, сила, смирение. Тя иде и напомня за добрината, която всеки от нас носи у себе си.
На 20 декември 2018 година, Игнажден, ние – „полазници” – единадесетокласници от специалността „Банково дело”, заедно с директора господин Иванов и госпожа Галя Стефанова, посетихме Дневния център за деца с увреждания в нашия град и ги изненадахме с домашно приготвени питка, баница, сладкиши и други коледни чудесии.
Знаем, че с непоисканата добрина можем да нараним, но тя направи безкрайно щастливи онези, които нямат възможност да сбъднат детските си мечти, защото им липсва равен шанс за развитие.
От вълнение душите ни „се разплакаха”.
Благодарим за топлото гостоприемство, за грейналите детски личица, за щастливите усмивки и най-вече за подаръците, с които ни изненада персоналът на Дневния център.
Нека всички посрещнем с радост святата Коледна нощ!
Нека не умира във времето тежко човещината!
Защото макар да е жилаво злото, в човека все пак побеждава доброто.


 


 

Младежки дом Велико Търново, позиция “Експерт младежки дейности”:

ТД НАП Велико Търново:

ТП ДГС “Горна Оряховица”, позиция Директор:

Seo Team Leader:


 

За поредна година учениците от ПГЛПИ „Атанас Буров“ се представиха достойно и защитиха реномето на училището в ежегодния конкурс за стипендии на фондация „Атанас Буров“ гр. София. Цветияна Петрова и Цветелина Станева се пребориха с останалите 30 кандидати от всички икономически училища в България и са сред 16 ученика, които ще получават стипендии в размер на 100 лева месечно през цялата учебна година.


 

Участие на ученици от 12″а” клас на ПГЛПИ “Атанас Буров” в Национално ученическо състезание в направление “Счетоводна отчетност”, организирано от Стопанска академия “Д.А.Ценов”, гр.Свищов. Спечелиха специалната награда на катедра “Счетоводна отчетност”.


 

 

               На 10 ноември 2018 г. в Икономически университет гр. Варна се проведе Национална университетска олимпиада за ученици. Отлични резултати постигнаха учениците от ПГЛПИ „Атанас Буров“ Ангел Христов и Георги Стойнов. И двамата са удостоени със сертификати и грамоти, които им дават право да се запишат за студенти в университета без приемни изпити. Завоювалият първо място Ангел Христов е освободен от плащане на две семестриални такси, а Георги Стойнов – на една.

 


            На 9.11.2018г. група ученици от ПГЛПИ “Атанас Буров“ от XII клас, специалност “Банково дело” с ръководители Галя Стефанова и Илка Василева, старши учители по икономически дисциплини посетиха централата на Райфайзенбанк България в гр. София. Участието е свързано с ежегодната инициатива „Часът на банката”.
            Експерти от банковата централа направиха виртуална разходка в отделите: „Човешки ресурси“, „Банкиране на дребно“, „Корпоративно банкиране“, „Капиталови пазари“, „Управление на операционен риск и риск от измами“, „Корпоративна социална отговорност“.
            След изчерпателната презентационна част учениците посетиха отделите в банката и се запознаха с дейността на  банковите служители, използваните софтуерни програми, банковите документи и осъществяването на онлайн сделки с валута и ценни книжа.
             Благодарим за поканата на Райфайзенбанк България и лично на г-жа Руслана Щилиянова, специалист “Връзки с обществеността”, както и за топлото посрещане на г-жа Колева и г-н Ташков от Фондация „ Атанас Буров” гр. София.