Добрин Тотев от ПГЛПИ „ Атанас Буров“ се завърна със златен медал на лява ръка и бронзов на дясна ръка от Републиканско първенство по армрестлинг в абсолютна категория за юноши до 15 години , което се проведе в периода 5-7 април в град Лясковец. Участие записаха над 140 състезатели от цялата страна. Тотев премери сили в ожесточена битка за първото място с още 15 състезатели и не отстъпи. Скоро му предстои турнир „Златен лъв“, който ще се проведе в гр. Горна Оряховица, а през лятото ще дебютира на европейско първенство.
Ръководството на ПГЛПИ „Атанас Буров“ желае успех и медал на своя възпитаник от Европейското първенство.


Всяка година, по традиция, ПГЛПИ „Атанас Буров, гр. Горна Оряховица отбелязва Глобалната седмица на парите с разнообразни инициативи, състезания и извънучилищни изяви.
С цел професионално израстване и обогатяване на своите ученици, директорът Георги Иванов, и преподавателят по икономически дисциплини Ваня Димитрова, инициираха час по финансова грамотност с трима представители на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, гр. Свищов – проф. д-р Андрей Захариев – декан на факултет „Финанси“ и ръководител на магистърски програми „Финансов мениджмънт“ и „Международен финансов мениджмънт“, гл. ас. д-р Петко Ангелов – научен секретар на катедра „Финанси и кредит“ и секретар на магистърска програма „Банков мениджмънт“ и ас. д-р Силвия Заркова – възпитаник на ПГЛПИ „Атанас Буров“, докторант на годината на Република България за 2019г. и най-цитиран млад учен на СА „Д. А. Ценов“ в световните бази на Scopus и Web of Science.
В рамките на един учебен час проф. Захариев представи пред зрелостниците на елитната икономическа гимназия кратък преглед на същността, произхода и функциите на парите, както и мястото на финансите и финансовата грамотност в икономическия свят. Младите Буровци бяха впечатлени от приложното обучение с UV детектор, чрез който имаха възможност да разгледат отличителните знаци против фалшифициране на различни номинали на банкноти от 10 държави на стойност над 100 000 лв.
Всички участници в инициативата получиха подаръци от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ – сувенирни магнити с логото на свищовската финансова катедра и рекламни материали за кандидат – студентската кампания 2023/2024г.
На финала на събитието, г-н Георги Иванов прие с гордост връчения му почетен плакет „ LXX ANNIS”, издаден в лимитиран тираж по повод 70та годишнина на първата българска финансова катедра. Той, на свой ред, удостои проф. Захариев с благодарствено писмо, с което изрази признателността на колектива на ПГЛПИ „А. Буров“ за дългогодишното ползотворно сътрудничество и неуморната и нестихваща подкрепа на Академията към възпитаниците на гимназията.
Ръководителите и на двете институции заявиха желание и готовност за още по – тясно сътрудничество в полза на младите хора и усъвършенстване на уменията им за вземане на правилни финансови и осъзнати житейски решения.


На 16.03.2024 г. /събота/ в СМГ „Паисий Хилендарски“ гр. София  се проведе Националния кръг на Националното състезание по финансова грамотност, включено в графика на Министерството на образованието и науката. Основните цели и задачи на Националното състезание по финансова грамотност са свързани с повишаване интереса на учениците за изграждане на съвременни умения, създаване на социална отговорност за управлението на личните финанси и инвестирането, повишаване на успеваемостта и придобиване на финансова грамотност като част от функционалната грамотност. Основен инструментариум са знанията и уменията по математика за съответните възрастови групи.
В Националния кръг област Велико Търново беше представена от Гергана Марчева от VIII клас и Теодора Колева от  Х клас, и двете ученички от ПГЛПИ „Атанас Буров“ Горна Оряховица. В остра конкуренция с представителите на другите области от страната, предимно ученици от природо-математически гимназии и двете представиха достойно област Велико Търново и ПГЛПИ „Атанас Буров“. Всички участници бяха удостоени със сертификати от Министерството на образованието и науката.

 


На 11 март/събота/ от 11 часа в спортната зала „Никола Петров“ Горна Оряховица се проведе събитие, свързано с Международния ден на математиката (МДМ) – 14 март. То беше организирано от доц. д-р Диана Стоева от Виенски университет със съдействието на община Горна Оряховица. На всяко училище, заявило участие, беше предоставен щанд, на който учениците да представят нещо във връзка с темата на МДМ за 2023, която е “Математика за всеки”. ПГЛПИ „Атанас Буров“ взе участие в събитието, като представи създаване на триизмерни тела с помощта на математически функции, визуализирани с динамичен софтуер Geo Gebra. За участието си в мероприятието училището получи сертификат за отлично представяне.


За първи път ученици от горнооряховската ПГЛПИ „Атанас Буров“ посетиха Народното събрание. Момчетата и момичетата, които изучават специалностите банково дело и оперативно счетоводство, бяха в Парламента по покана на народния представител Димитър Николов.
В учебната програма на единадесетокласниците е и дисциплината право, затова и бе отправена поканата – да могат възпитаниците на ПГЛПИ да видят от първо лице как се коват закони и изобщо как функционира парламентаризмът у нас.

С цитат от патрона на гимназията им посрещна съгражданите си Димитър Николов: „Първата и най-съществената задача пред народните представители е да бъдат предани синове на народа си и почтени служители на държавата!“. Запозна ги с колегата си проф. Костадин Ангелов, който също е от Великотърновския избирателен район, с председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, с Даниел Митов.
Учениците наблюдаваха част от днешното заседание, опознаха кулоарите и като цяло натрупаха толкова впечатления, че някои от тях се амбицираха да се върнат в Народното събрание, но вече не като гости. За тази си мечта бъдещите парламентаристи получиха подкрепата както на Димитър Николов, така и на директора на ПГЛПИ „Атанас Буров“ Георги Иванов и общинския съветник Георги Бижев, които придружаваха групата.


Краят на изминалата учебна година в ПГЛПИ „Атанас Буров“ в Горна Оряховица бе отбелязан с участието на двама преподаватели и двадесет ученици в мобилност по проект „Професионални умения по европейски стандарти”, финансиран от програма “Еразъм+” и с подкрепата на Център за развитие на човешките ресурси.

След предварителен подбор, извършен въз основа на проверка на професионалните умения на учениците и оценка на чуждоезиковите им компетенции, от 50 кандидатствали, бяха одобрени 20 ученици, на които бе дадена възможността да живеят и проведат  задължителната си професионална практика в Будапеща, Унгария от 10 юли до 30 юли 2022 г.

Ето какво споделят ръководителите на групата:
„Тези двадесет дни бяха едно от първите по-сериозни предизвикателства в живота на повечето от възпитаниците ни, тъй като, далеч от семействата си, те бяха поставени в чуждоезикова обстановка, в която трябваше да се справят както с езиковата бариера в ежедневието си, така и с предизвикателствата на работните си места.
Учениците бяха разделени в екипи по пет според специалността, в която се обучават. Зрелостничките от специалност „Електронна търговия“ разработваха рекламни материали и сайтове за световноизвестната фирма ZenCarl Kft.в централния офис на CEBA, Будапеща; ученичките от специалност „Оперативно счетоводство“ работиха във Portum Lines River Cruise – Hungary, като работата им на круизен кораб по р. Дунав донесе както овладяване на много нови макертингови умения, така и уникални впечатления за цялата група. Две от възпитаничките ни практикуваха по специалността „Банково дело“ във фирма Sixi 2000 Kft., специализирана в дистрибуция и логистика на сладкарски изделия. Момчетата от специалност „Експлоатация на автомобилния транспорт“ проведоха практиката си в три различни авто-сервизи: Otkerek Bt., Romai Gumi  и Premio Abroncs/Kratec Kft., където имаха възможността да работят с нови и модерни автотехнологии.

През новата 2022/ 2023 учебна година тези наши възпитаници ще имат възможността да предадат на връстниците си придобитите опит и умения, да споделят преживяванията, впечатленията и досега си с различна културна среда.
Вярваме, че натрупаните положителни емоции от посещенията на културни обекти, забележителности и атракциони, срещата с нови професионални практики и технологии, докосването до чуждестранни нагласи и начин на живот, са допринесли за допълнителната мотивация за обучение у нашите възпитаници.


На 19.03.2022 г. /събота/ ПГЛПИ „Атанас Буров“ Горна Оряховица беше домакин на Националния кръг на Националното състезание по финансова грамотност за област Велико Търново, включено в графика на Министерството на образованието и науката. Основните цели и задачи на Националното състезание по финансова грамотност са свързани с повишаване интереса на учениците за изграждане на съвременни умения, създаване на социална отговорност за управлението на личните финанси и инвестирането, повишаване на успеваемостта и придобиване на финансова грамотност като част от функционалната грамотност. Основен инструментариум са знанията и уменията по математика за съответните възрастови групи. В Националния кръг област Велико Търново беше представена от 10 ученици от VIII, IX, X и XI класове, всички от ПГЛПИ „Атанас Буров“. В остра конкуренция с ученици предимно от природо-математически гимназии от цялата страна, най-добре се представиха Теодора Колева от  VIII клас и Даниел Димитров от IX клас, които заеха пети места за съответния клас, съответно с 23 и 17 точки от 30 възможни. Всички участници бяха удостоени със сертификати от Министерството на образованието и науката.

Ръководството на ПГЛПИ „Атанас Буров“ Горна Оряховица благодари на всички ученици взели участие в състезанието и представили достойно област Велико Търново.


На 24 март в ПГЛПИ „Атанас Буров“ се проведе Финансов иновационен лагер, част от Световната седмица на парите 21 – 27 март, 2022 г.
“Световната седмица на парите” (GMW) е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността за това колко важна е финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Тази година темата е „Изгради бъдещето си! Отнасяй се умно към парите!“.

Инициативата е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения, в резултат на които да постигат финансово благосъстояние и финансова устойчивост.

Конкретния казус, над който се трудиха учениците беше „Как се грижа едновременно за финансите си и околната среда?“

Младежите трябваше да размишляват над конкретни проблеми:

  • Купуваме ненужни неща?
  • Използваме еднократни найлонови торбички?
  • Предпочитаме да се придвижваме само с кола?
  • Съобразяваме разходите си  само с желанията си?

Ментори и жури на тазгодишния иновационен лагер бяха наши изтъкнати възпитаници:

  • Димитър Ангелов – психолог, възпитаник на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, сътрудник в LR – Health and Beauty, член на Българската асоциация по Боуен терапия;
  • Кристияна Петкова – изучаваща международно право в The Hague University of Applied Sciences, фрийлансър в областта на IT технологиите.

Първо място спечели отбор EcoLife – Симеон Славев, Радослава Гроздева, Силвия Иванова, Борислава Борисова – предложили идея за производство на брандирани с еко каузата платнени торбички за пазаруване от употребявани дрехи. Журито оцени тяхната идея като иновативна, нестандартна и напълно в духа на инициативата.


 

 

 

 

 

 


На 19.02.2022 г. /събота/ ПГЛПИ „Атанас Буров“ Горна Оряховица беше координатор и домакин на Областния кръг на Националното състезание по финансова грамотност, включено в графика за провеждане на национални състезания през учебната 2021-2022 г. на Министерството на образованието и науката. В състезанието взеха учзстие 38 ученици от VIII, IX, X, XI и XII класове.
Най-добре се представи и категорично зае първото място с най-много точки Даниел Димитров от IХ “а” клас на ПГЛПИ „Атанас Буров“.
Достойно се представиха и Габриела Папазова, Марина Йорданова, Теодора Колева от VIII клас и Ивайло Христов от ХI клас, всички ученици от ПГЛПИ „Атанас Буров“.

 

 

 

 

 

 


На 27.11.2021 година в Икономическия университет, град Варна, се проведе Национална ученическа олимпиада.
В състезателната секция “Финанси”, ученичката от ПГЛПИ “Атанас Буров”, град Горна Оряховица, 11 “а” клас, специалност “Оперативно счетоводство” Емилия Емилова Йорданова зае престижното второ място.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Уважаеми родители, скъпи ученици,
Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.

Ученици, всеки от Вас ще получи от класния си ръководител акаунт с парола за достъп до електронния дневник на гимназията. Там преподавателите ще организират учебния процес под формата на уроци и домашни работи. Часовете ще се водят по определено ново седмично разписание.

Бъдете активни и отговорни млади хора!


За 12 поредна година в ПГЛПИ участва в Световната седмица на предприемачеството под егидата на Джуниър Ачийвмънт България. Ежегодно се реализират различни инициативи, които да помогнат на учениците в идеите им за реален бизнес, както и да ги стимулират към новаторство и креативност.
Тазгодишното издание на Иновационния лагер в гимназията решаваше екологични и социални проблеми. По подобие на идеята за „капачките“, учениците ни предлеожиха алтернативни екологични решения – рециклиране на кенчета, използвани химикали в училище и хартия. Всички се забавляваха и откриха нови черти у себе си – толерантност към чуждото мнение и уважение към положените усилия на екипите!


В рамките на „Мениджър за един ден“ утвърдени специалисти от бизнеса, услугите, институциите и неправителствения сектор отварят вратите на своите организации за високо мотивирани ученици и студенти и споделят своя опит с младите хора.
“Мениджър за един ден” е една от най-значимите инициативи на JA Bulgaria. Целта ѝ е да даде начало на кариерната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години. По време на инициативата висши държавни ръководители и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот помагат на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната институция или компания в рамките на един работен ден. „Мениджър за един ден“ е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията.
Ето и нашите участници:
Нелина Николова 11б – Банка ДСК – Мениджър на клон Горна Оряховица
Симона Москова 11а – Директор на НАП Велико Търново
Бояна Трифонова и Габриела Средкова – Златна круша ЕООД Горна Оряховица – Управители
Габриела Георгиева 10б – Фантастик сървиз ООД
Диан Добрев и Юсеин Арифов, 10б – управител и счетоводител в “Исо Мел” ЕООД
Нанси Стефанова и Цветомир Петров от 11б, Габриела Иванова и Виктория Мидиева от 10б – управляваха ПГЛПИ „Атанас Буров“ в качеството им на директор, заместник директор УВД и счетоводители на гимназията.


Учениците от ПГЛПИ “Атанас Буров” станаха шaмпиони по футбол зa юноши VIII-X клaс в общински етaп нa ученически игри 2019-2020.


ПГЛПИ “Атанас Буров“, с посредничеството на Община Горна Оряховица, установи приятелски контакт с 9-то училище „Иван Зубковеско“ от побратимения с Горна Оряховица град Миргород, Украйна. В периода 12-19 октомври 2019 г. група от 12 ученици от украинския град са на гости на свои приятели от ПГЛПИ “Атанас Буров“. На 14.10.2019 г. те бяха тържествено посрещнати в училището. Разработена е програма за посещение на Историческия музей и Художествената галерия в Горна Оряховица, СУ “Г.Измирлиев“, Царевец и други исторически обекти във Велико Търново. През месец май 2020 г. учениците от ПГЛПИ “Атанас Буров“ ще върнат визитата при новите си приятели от Миргород.


Ангел Христов от 11а, “Оперативно счетоводство” – директор на гимназията
Николет Александрова от 11б, “Електронна търговия” – заместник-директор
Христо Колев от 11в, “Експлоатация на автомобилния транспорт” – заместник-директор


На 16.04.2019 г. ученици от ПГЛПИ „Атанас Буров“ взеха участие в спортен празник, организиран от ПГИ „Рачо Стоянов“ гр. Дряново. Проведоха се състезания по волейбол и тенис на маса. Отборът по волейбол /девойки/ на гимназия „Буров“ спечели първо място, а Христиан Маймаров от осми клас зае второ място в индивидуалната надпревара по тенис на маса.


Вокалистът на група “D2” Деян Каменов беше един от поредните мотивационни лектори на младежка инициатива “отГОворните” в град Горна Оряховица. Срещата се състоя в конферентната зала на ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ И ИКОНОМИКА “АТАНАС БУРОВ”, град Горна Оряховица от 14:00 часа при изключително голям интерес в препълнената зала.


        Благотворителните инициативи са част от ежедневието на учениците от ПГЛПИ „Атанас Буров” Горна Оряховица, особено в навечерието на Коледа.
Коледа е тиха молитва за здраве, ум, сила, смирение. Тя иде и напомня за добрината, която всеки от нас носи у себе си.
На 20 декември 2018 година, Игнажден, ние – „полазници” – единадесетокласници от специалността „Банково дело”, заедно с директора господин Иванов и госпожа Галя Стефанова, посетихме Дневния център за деца с увреждания в нашия град и ги изненадахме с домашно приготвени питка, баница, сладкиши и други коледни чудесии.
Знаем, че с непоисканата добрина можем да нараним, но тя направи безкрайно щастливи онези, които нямат възможност да сбъднат детските си мечти, защото им липсва равен шанс за развитие.
От вълнение душите ни „се разплакаха”.
Благодарим за топлото гостоприемство, за грейналите детски личица, за щастливите усмивки и най-вече за подаръците, с които ни изненада персоналът на Дневния център.
Нека всички посрещнем с радост святата Коледна нощ!
Нека не умира във времето тежко човещината!
Защото макар да е жилаво злото, в човека все пак побеждава доброто.Младежки дом Велико Търново, позиция “Експерт младежки дейности”:

ТД НАП Велико Търново:

ТП ДГС “Горна Оряховица”, позиция Директор:

Seo Team Leader:


За поредна година учениците от ПГЛПИ „Атанас Буров“ се представиха достойно и защитиха реномето на училището в ежегодния конкурс за стипендии на фондация „Атанас Буров“ гр. София. Цветияна Петрова и Цветелина Станева се пребориха с останалите 30 кандидати от всички икономически училища в България и са сред 16 ученика, които ще получават стипендии в размер на 100 лева месечно през цялата учебна година.


Участие на ученици от 12″а” клас на ПГЛПИ “Атанас Буров” в Национално ученическо състезание в направление “Счетоводна отчетност”, организирано от Стопанска академия “Д.А.Ценов”, гр.Свищов. Спечелиха специалната награда на катедра “Счетоводна отчетност”.


 

               На 10 ноември 2018 г. в Икономически университет гр. Варна се проведе Национална университетска олимпиада за ученици. Отлични резултати постигнаха учениците от ПГЛПИ „Атанас Буров“ Ангел Христов и Георги Стойнов. И двамата са удостоени със сертификати и грамоти, които им дават право да се запишат за студенти в университета без приемни изпити. Завоювалият първо място Ангел Христов е освободен от плащане на две семестриални такси, а Георги Стойнов – на една.

 


            На 9.11.2018г. група ученици от ПГЛПИ “Атанас Буров“ от XII клас, специалност “Банково дело” с ръководители Галя Стефанова и Илка Василева, старши учители по икономически дисциплини посетиха централата на Райфайзенбанк България в гр. София. Участието е свързано с ежегодната инициатива „Часът на банката”.
            Експерти от банковата централа направиха виртуална разходка в отделите: „Човешки ресурси“, „Банкиране на дребно“, „Корпоративно банкиране“, „Капиталови пазари“, „Управление на операционен риск и риск от измами“, „Корпоративна социална отговорност“.
            След изчерпателната презентационна част учениците посетиха отделите в банката и се запознаха с дейността на  банковите служители, използваните софтуерни програми, банковите документи и осъществяването на онлайн сделки с валута и ценни книжа.
             Благодарим за поканата на Райфайзенбанк България и лично на г-жа Руслана Щилиянова, специалист “Връзки с обществеността”, както и за топлото посрещане на г-жа Колева и г-н Ташков от Фондация „ Атанас Буров” гр. София.